آخرین اخبار
کد مطلب: 81566
قيمت نفت و خصومت هاي اقتصادي عربستان/ مسئولان هوشيارتر باشند
تاریخ انتشار : 1393/10/15 08:57:05
نمایش : 2589
نفت با بشکه اي حدود 53 دلار به پايين‌ترين قيمت خود ظرف پنج سال گذشته رسيده است و پيش بيني‌ها بر ادامه اين روند، کاهشي است.

به گزارش سلام لردگان،به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ در چند ماه اخير کاهش قيمت نفت به يکي از مهمترين اخبا اقتصادي کشور تبديل شده است. به طوري که نفت با بشکه اي حدود 53 دلار به پايين ترين قيمت خود ظرف پنج سال گذشته رسيده است و پيش بيني ها بر ادامه اين روند کاهشي است. اين اتفاق براي اقتصاد ايران که اقتصادي تک محصولي است و بخش اعظمي از منابع  بودجه به درآمدهاي نفتي وابسته است بسيار مهم و نگران کننده خواهد بود. بر همين اساس تا کنون گمانه زني‌ها و تحليل‌هاي متفاوتي از چرايي و چگونگي برخورد و واکنش نسبت به اين جريان ارائه شده است. در بحث چرايي اين موضوع يکي از متقن و محکم ترين ادله‌اي که کارشناسان و صاحبنظران بر آن تأکيد جدي دارند پروژه کاهش قيمت نفت توسط توسط آمريکا و عربستان است. چرا که با عملياتي شدن اين توطئه آمريکا به رقيب ديرينه خود يعني روسيه ضربه شديدي وارد خواهد کرد چرا که روسيه به درآمدهاي نفتي و گازي وابستگي غيرقابل اغماض دارد و از طرفي عربستان اقتصاد ايران را به عنوان مدافع سياست هاي عراق، لبنان و سوريه دچار تنش و بحران مي کند.

آنچه که بحث قيمت نفت را در اين برهه زماني پر رنگ‌تر مي‌سازد بحث لايحه بودجه و تعيين قيمت نفت در آن به عنوان يک مؤلفه کليدي است. به طوري که در مورد واقعي يا غير واقعي بودن قيمت نفت در بودجه 94 بحث‌ها همچنان ادامه دارد. اين بحث ها در حالي پيگيري مي‌شود که مسئولين دولت بر افزايش قيمت نفت تاکيد دارند در صورتي که در روزهاي گذشته باز هم قيمت نفت کاهش يافته و نفت برنت به حدود 53 دلار به ازاي هر بشکه رسيده است.  به عنوان نمونه نوبخت ـ معاونت برنامه ريزي رئيس جمهورـ  در روزهاي اخير در مصاحبه اي به قيمت نفت در بودجه سال آتي عربستان استناد کرده (80 دلار) و آن را دليلي بر افزايش قيمت نفت در ماه هاي آتي دانسته است.

 

 در همين راستا لازم است به چند نکته مهم توجه شود:

ـ عالي ترين مقام برنامه ريزي کشوري قدرتمند مانند ايران بايد توجه داشته باشد که استناد به تصميمات دولت هاي کوچک، حتماً زيرسوال بردن اقتدار اقتصادي کشور محسوب خواهد شد. يعني ج. ا. ايران بايد براي تعيين قيمت نفت در بودجه نويسي از عربستان الگو بگيرد؟ عربستاني که در اثر کاهش قيمت نفت ضرر اقتصادي چند ميليارد دلاري در روز را به خود تحميل مي کند تا به منافع سياسي خود که همانا پياده سازي و همدستي در اجراي نقشه هاي آمريکا در ضربه زدن به ايران است، نائل آيد. به طوري که اخيراً وزير نفت عربستان در حاشيه نشست اوپک اعلام مي‌کند در موقعيت بسيار خوبي هستيم !

ـ با فرض اهميت قيمت نفت در بودجه عربستان، توجه شود که اصولاً عربستان از جمله کشورهايي است که قيمت نفت را به صورت صريح در بودجه اعلام نمي‌کند و تنها به درآمدهاي نفتي مورد نياز (به صورت سرجمع) اشاره مي‌کند. به همين سبب تحليل گران با انجام محاسباتي به برآورد قيمت مورد نظر دولت عربستان براي هر بشکه نفت مي پردازند. در همين راستا چندين تخمين صورت گرفته است، از 48 دلار تا حدود 60 دلار و تنها يکي از نظرات (که ظاهرا متعلق به يکي از مشاورين دولت عربستان است) به نفت 80 دلاري در بودجه عربستان اشاره مي‌کند. لذا دولت ساير تخمين ها را نيز بايد در نظر داشته باشد.

 ـ عربستان نشان داده است که در جنگ نفتي عليه ايران و روسيه مشارکت خواهد کرد. چندي پيش خبري اعلام شد که يکي از مقامات عربستان اظهار کرده اين دولت حاضر است با کاهش پنجاه درصدي قيمت نفت، شرايط جديدي را ايجاد کند تا ايران به توافق هسته‌اي تن دهد! اين بدان معناست که دولت عربستان در پي رضايت آمريکا حاضر است از 50 درصد از درآمدهاي خود چشم پوشي کند!

 از سوي ديگر عربستان کشوري است با ذخاير ارزي بسيار بالا (که پيشتر از محل مازاد درآمدهاي نفتي اندوخته بالايي دارد). لذا به طور طبيعي اين کشور در کوتاه مدت (يک تا سه يا حتي چند سال) از محل پايين بودن قيمت نفت دچار بحران بودجه نخواهد شد. به همين سبب بعيد است اين کشور در جنگ قيمتي نفت به ملاحظات بودجه‌اي توجه کند. فلذا آنچه در بودجه عربستان ديده مي شود، نمي‌تواند دليلي براي افزايش آتي قيمت نفت باشد.

انتهاي پيام/
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس